MŽP SR vykoná kontrolu plnenia projektu rekonštrukcie kotolne

27.09.2008 Sabinov

Sabinov 27. septembra (TASR) - Pracovníci Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) vykonajú v dňoch 30. septembra a 1. októbra kontrolu finančného a vecného plnenia realizácie projektu „Diverzifikácia palivovej ...
TASR o tom informoval hovorca tamojšieho mestského úradu Juraj Navrátil. Skúšobná prevádzka rekonštruovanej kotolne sa má v nadväznosti na podmienky pridelenia finančných grantov začať už o mesiac.
V rámci tohto projektu sa uskutočňuje rekonštrukcia 8-MW plynovej kotolne C1 v mestskej časti pod Švabľovkou, ktorá bude vyrábať tepelnú energiu na báze spaľovania biomasy. Celkový investičný náklad tejto akcie predstavuje takmer 23,5 milióna Sk (780.057 eur), pričom 95 % nákladov získali z eurofondov a od štátu a zvyšok uhradia z vlastných zdrojov. Doterajšiu ročnú spotrebu 750.000 m3 plynu nahradí 2500 ton drevnej štiepky, pričom dôjde k výraznému zníženiu emisií CO2.
Realizáciou tejto investície, ktorej návratnosť je podľa projektu odhadovaná na štyri až osem rokov, plánuje sabinovská samospráva dosiahnuť ročnú úsporu pre jednu domácnosť približne 2500 Sk (82,98 eura). Pocítiť by to malo takmer 7000 Sabinovčanov žijúcich v domácnostiach napojených na centrálny zdroj tepla už v najbližšej vykurovacej sezóne.
 

Vyberte región